创建博客 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 

广州有咩玩?  

2010-04-03 00:58:34|  分类: 我爱广州人 |  标签: |举报 |字号 订阅

        正所谓,生在苏杭,死在柳州,食在广州,几乎全中国的人民都知道这一定理。作为广州人嘅你,除咗知道食在广州之外,而玩,你又会唔会选择广州呢?!其实广州市玩嘅地方都好多,观光嘅,游乐嘅,谈情嘅,说爱嘅应有尽有,唔一定要去到香港迪士尼找寻欢乐,唔一定要去到罗马斗兽场找寻古典,唔一定去到法国巴黎找寻浪漫。广州,都有你想要嘅嘢!

越秀山(里面超级大,横跨两个地铁站,仲有著名嘅建筑物,如五羊雕塑,镇海楼/五层楼/广州博物馆,越秀体育场)

白云山(成日听到D老人家上去爬山拿水,其实上面有笨猪跳玩,不过唔知你够唔够胆!)

陈家祠(一个毁掉我初中嘅地方)

中山纪念堂(纪念孙中山嘅地方,这是废话吗?!)

沙面(曾经嘅外国殖民地,所以都几英伦风,而又系而家广州人影婚纱相必去嘅地方)

光孝寺(一个香火鼎盛,例行公事嘅地方)

文化公园(其实入去都唔知有咩玩咖!)

西汉南越王博物馆(我都系入过去一次咋)

广州动物园(细个阿妈成日带我去)

广州海洋馆(系动物园隔离)

广东科学中心(某次寒假同某B先生去,好好玩)

广东省美术馆(忘记咗系边啦已经)

广州艺术博物馆(上美中嘅时候去得较为多)

广州美术馆(不常去)

星海音乐厅(未入过去)

荔湾博物馆(呢个地方都系呢两日系GOOGLE地图度见到先发现咋,期待去参观啊!!)

荔湾湖公园(卖艇仔粥嘅地方,哈哈)

西关民俗馆(都未去过,期待中)

广州起义旧址纪念馆(记得小学嘅时候,老师成日都带我哋去扫墓)

广州起义烈士陵园(毗邻系我高中——广州市美术中学)

宝墨园(熟悉的地方,熟悉的名字,但好似静系去过一次)

帽峰山森林公园(成日听阿妈讲话,帽峰山啊,帽峰山啊,但系我都未知系边)

长隆度假区(目前我去过最刺激对多元化嘅游乐场,水上,机动,动物,酒店,应有尽有。当然啦,唔可以同迪士尼比啦,因为大家嘅市场方向都唔同嘅!)

大夫山森林公园(初中同学聚会去过一次,踩双人单车带来深刻嘅印象)

      呢度都系我去过同埋我想去,而我又觉得比较值得去嘅地方,所以,广州人嘅你,唱K唔系你地唯一嘅选择,而索K更加唔系你哋嘅选择。多D出去玩,既有意义,又健康,仲好阳光添,不妨带副三国杀去烈士陵园玩,绝对系别有一番风味啊!

 

 

  评论这张
 
阅读(732)| 评论(12)
推荐 转载

历史上的今天

最近读者

热度

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2014